0
0,00 lei 0 elemente

Nu ai niciun produs în coș.

Log in

Cum se cablează sistemul LOXONE: O ghidare detaliată

august 4, 2023

Când vine vorba de proiectarea și implementarea unui sistem de automatizare eficient, cablarea corespunzătoare joacă un rol crucial. În cadrul sistemului Loxone, există două tipuri de comunicare esențiale: Loxone Link și Loxone Tree. În acest articol, vom explora modul în care aceste comunicări funcționează și cum se realizează cablarea sistemului Loxone pentru un proiect de automatizare reușit.

Comunicarea Loxone Link: Unificarea Componentelor

Comunicarea Loxone Link este responsabilă de legătura între miniserverul Loxone (creierul sistemului) și extensiile sistemului. Aceste extensii pot fi diverse dispozitive, cum ar fi relay extension sau DI extension, care permit extinderea funcționalității sistemului.

În majoritatea cazurilor, comunicarea Loxone Link se realizează în tabloul de automatizare, fie între extensii, fie între diferite tablouri de automatizare din aceeași clădire. În acest caz, este necesar să conectăm un cablu de comunicare Link pentru a asigura conectivitatea între aceste componente. Trebuie să avem în vedere că lungimea cablului Link nu trebuie să depășească 500 de metri, să nu conectăm mai mult de 30 de extensii în serie și să adăugăm o rezistență de 120 de ohmi la ultima extensie de pe linie.

Comunicarea Loxone Tree: Interconectarea Echipamentelor de Teren

Comunicarea Loxone Tree asigură conectarea tuturor dispozitivelor de teren, cum ar fi touch-uri, senzori și controloare RGBW, din gama Loxone Tree. Această comunicare oferă flexibilitate în topologia de conectare, care poate fi de tip stea, bus sau tree.

Pentru a conecta echipamentele Loxone Tree, avem nevoie de o extensie Tree, care permite două linii de comunicare, fiecare cu suport pentru 50 de dispozitive. Miniserverul Loxone recent vine cu o interfață Tree care permite conectarea automată a 50 de dispozitive Loxone Tree. În cazul comunicării Tree, trebuie să ne asigurăm că lungimea liniei nu depășește 500 de metri și să evităm crearea buclelor în cablare.

Alegerea Cablului Corespunzător

Atât pentru comunicarea Loxone Link, cât și pentru comunicarea Loxone Tree, cablul joacă un rol esențial. Loxone oferă un cablu special pentru comunicarea Loxone Tree, care conține două perechi de fire de 0,6 mm² și două perechi de 1,5 mm², folosite în mod obișnuit pentru alimentarea corpurilor de iluminat Loxone.

Dacă proiectul nu necesită cele două fire de 1,5 mm², cablul de comunicație KNX, cu o structură de 2x2x0,8 mm², poate fi o alternativă mai ieftină și la fel de eficientă.

Cablararea Sistemului Loxone: Exemplu Practic

Pentru a înțelege cablarea sistemului Loxone într-un context practic, să luăm în considerare următorul scenariu:

  • Avem un tablou principal de automatizare la parter, care găzduiește miniserverul și extensiile Loxone. Comunicarea Link leagă miniserverul de extensii.
  • În cazul în care există un tablou de automatizare și la etaj, se recomandă ca ultima extensie de la parter să conecteze comunicarea Link către extensiile de la etaj.
  • În tabloul de automatizare de la parter, miniserverul și extensia Tree asigură comunicarea pentru toate echipamentele de teren, cum ar fi senzori, touch-uri și altele din gama Loxone Tree.
  • Similar, tabloul de la etaj include o extensie Tree pentru a conecta echipamentele specifice nivelului superior.

Cablarea Eficientă pentru Succesul Sistemului Loxone

Pentru a implementa cu succes un sistem Loxone în proiectele de automatizare, cablarea corectă a comunicării Loxone Link și Loxone Tree este esențială. Cu atenție la detalii și respectarea specificațiilor Loxone, veți asigura o conexiune stabilă și eficientă între toate componentele sistemului. Alegerea cablurilor potrivite și planificarea atentă a topologiei de comunicare vor contribui la crearea unui sistem de automatizare robust și funcțional, capabil să îndeplinească nevoile și cerințele fiecărui proiect în parte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Adresa

Strada Lalelelor 16B, Alba Iulia, 510217, Romania
Copyright © 2024 Smart Home Systems. Toate drepturile rezervate.
envelopeusercartphone-handsetcrossmenu