SISTEMUL LOXONE

Sistemul Loxone a fost creat in anul 2008, in Austria, de catre doi ingineri cu background in KNX si devine din ce in ce mai cunoscut in Europa si Statele Unite ale Americii datorita focus-ului companiei spre utilizatorii rezidentiali si spre rezolvarea problemelor acestora de zi cu zi.

Un lucru foarte inteligent realizat de catre compania Loxone a fost adaugarea in structura miniserverului, un gateway KNX care permite interfatarea tuturor sistemelor care au la baza standardul KNX, sistem foarte raspandit in Europa.

Loxone este un sistem centralizat, avand in centrul lui un miniserver capabil sa managerieze si sa interfateze intreaga casa inteligenta oferind o serie de functii special create pentru creste confortul, siguranta si eficienta energetica a acesteia.

SISTEMUL KNX

Sistemul KNX este cel mai cunoscut sistem de tip BMS (Building Management System). Cu timpul acesta a devenit un un standard în domeniul controlului automat al clădirilor. KNX a luat naştere prin contopirea a trei tehnologii în anul 1999: EIB (European Installation Bus), BatiBUS şi EHS (European Home Systems), dintre care prima, EIB, şi-a păstrat caracteristicile într-un procent covârşitor în noua tehnologie.

KNX a fost aprobat ca şi standard internaţional (ISO/IEC 14543-3), standard european (CENELEC EN 50090 şi CEN EN 13321-1) şi standard chinezesc (GB/Z 20965).

Ce spun cifrele despre KNX?

  • 30 de ani de experienta pe piata automatizarilor de cladiri inteligente
  • 44 de asociatii raspandite pe fiecare continent
  • >8.000 device-uri certificate
  • 70%  din cota de piata a automatizarilor de cladiri inteligente in Europa
  • 73.966 Perteneri KNX in 163 de tari
  • 439  de centre ce certificare in 68 de tari

Care este diferenta dintre o instalatie electrica clasica si o instalatie KNX?

Instalaţie electrică clasica

Instalaţie electrică cu sistem de control şi automatizare

DALI

Sistemul DALI reprezintă un protocol standardizat (IEC 62386) specializat pe controlul digital al iluminatului indiferent de aplicație.

Un dispozitiv de control pe protocol DALI poate sa controleze o rețea  formată de până la 64 de balasturi electronice DALI, lucru care facilitează controlul inteligent și simplu al iluminatului  și un consum de energie redus.

 Acest dispozitiv de tip DALI, reprezintă defapt o interfață între protocoalele KNX și DALI. Astfel, magistrala de date a sistemului KNX poate controla o rețea cu pana la 64  de interfețe DALI, ceea ce rezulta un control inteligent a aproximativ 4000 lămpi și scalabilitatea poate continua.

Cablarea sistemului DALI este foarte simplă și implică conectatea în serie sau stea a tuturor lămpilor, ceea ce faciliteaza un consum redus de cablu și manopera.

Pentru mai multe informatii, va rugam cititi articolele din tab-ul „NOUTATI”