0
0,00 lei 0 elemente

Nu ai niciun produs în coș.

Log in

Controlul sistemului de iluminat folosind KNX

februarie 18, 2019
sistem iluminat smart home

Controlul sistemului de iluminat folosind KNX

Spre deosebire de topologia de calbare a unei instalatii conventionale, unde toate circuitele de iluminat trebuiau trecute prin intrerupatorul sau comutatorul de comanda, intr-un sistem iluminat Smart Home se va folosi doar un cablu de comunicatie BUS intre tastere si actuatoarele din tabloul electric. Acestea din urma sunt cele care preiau comenzile si actioneaza, inchizand circuitul. Se realizeaza astfel o importanta economie de cablu de forta, prin eliminarea cablarii la intrerupatoare, orice corp de iluminat putand fi actionat de la oricare taster.

Fiecare corp de iluminat sau grup de corpuri de iluminat dintr-un sistem iluminat Smart Home sunt conectate la actuatoarele aflate in tabloul electric corespunzator nivelului la care se afla.

Comanda iluminatului se va face cu ajutorul urmatoarelor elemente:

 Tastere
 Senzori de prezenta
 Senzori de miscare
 Touchscreen
 Telefon/Tableta

Functiile suplimentare fata de un sistem clasic de iluminat:

 ON/OFF de la diferite intrerupatoare
 Funtionare centralizata, ON/OFF centralizat
 Functii de dimare
 Dimare in functie de gradul luminozitatii din incapere
 Posibilitatea integrarii intrerupatoarelor clasice in sistemul KNX

Functii speciale - Sistem iluminat Smart Home:

 Control iluminat RGB
 Control DALI
 Scenariu ON/OFF in caz de efractie
 Scenarii de iluminat

Tipuri de lampi:

 Iluminat cu incandescenta
 Lampi Halogen, 12V sau 110-230V
 Lampi fluorescente
 Iluminat cu LED, simplu sau RGB

Cu ajutorul unui sistem iluminat Smart Home, utilizatorul va avea posibilitatea sa comande oricare dintre circuitele locuintei din orice incapere datorita tasterelor care se pot configura dupa bunul plac. Cu ajutorul software-ului de programare, butoanele se pot configura sa indeplineasca functii diferite si totodata aceeasi comanda sa poata fi actionata de mai multe butoane diferite.
Cu ajutorul senzorilor de luminozitate cu care se poate echipa o “casa inteligenta” se poate adapta iluminatul in asa fel incat sa se foloseasca eficient energia care poate duce la o reducere a costurilor la facturi cu pana la 30%.

Realizarea scenariilor in instalatii KNX se realizeaza prin simpla programare, fara a mai fi nevoie de echipamente suplimentare. Scenariile care folosesc circuitele de iluminat sunt:

 Scenariul “cinema”: la simpla apasare a unui buton se va regla intensitatea luminoasa din incapere pana la un anumit nivel dorit de utilizator sau vor ramane actionate doar corpurile dintr-o anumita zona pentru creearea unui ambient placut special pentru vizionrea unui film.
 Scenariul “securitate”: va actiona toate luminile de la parterul locuintei si din jurul casei atunci cand sistemul de efractie va da alarma in cazul in care va sesiza un intrus.
 Daca se doreste setarea unei valori a intensitatii luminoase, sistemul KNX cu ajutorul senzorilor si a modului de dimare, va incerca sa mentina tot timpul acea valoare luminoasa setata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Adresa

Strada Lalelelor 16B, Alba Iulia, 510217, Romania
Copyright © 2024 Smart Home Systems. Toate drepturile rezervate.
envelopeusercartphone-handsetcrossmenu