0
0,00 lei 0 elemente

Nu ai niciun produs în coș.

Log in

Controlul inteligent al iluminatului RGBW cu sistemul KNX

iulie 25, 2023

Odată cu evoluția tehnologiei de iluminat, cerințele noastre pentru iluminatul din locuințe și clădiri comerciale au devenit mai sofisticate. De la iluminatul clasic ON/OFF, am trecut la iluminatul dimabil și chiar iluminatul RGBW (culoare). Astăzi, voi explora modul în care putem controla iluminatul RGBW în sistemul KNX, un standard global recunoscut pentru automatizarea clădirilor inteligente.

Controlul Iluminatului RGBW în Sistemul KNX: În sistemul KNX, putem realiza controlul eficient al benzilor LED RGBW cu ajutorul unor controrollere KNX special concepute pentru această funcție. Aceste controrollere vin în două variante pentru a răspunde diferitelor nevoi de instalare.

Controllerul KNX Electron: Prima variantă este reprezentată de controllerul KNX de la Electron, care se montează în tablou pe sina DIN. Acest dispozitiv capabil să controleze o bandă LED RGBW, o bandă LED RGB sau chiar 4 benzi LED simple. Fiecare canal poate suporta un curent maxim de 4A, iar benzi LED cu tensiuni de 12V, 24V sau chiar 48V pot fi conectate la acesta. Pentru această variantă cu montaj în tablou, este important să avem în vedere și dimensiunea sursei de alimentare a benzii LED.

  1. Controllerul RGBW de la Zennio: A doua variantă este reprezentată de controllerul RGBW de la Zennio, care se poate monta fie în dozele existente, fie direct în tavan. Acest controller este capabil să controleze atât 4 benzi LED simple, cât și o bandă LED RGBW. Benzi LED cu tensiuni de 12V sau 24V pot fi conectate, iar fiecare canal suportă un curent maxim de 2.5A. Avantajul acestui controller este faptul că sursa și controllerul pot fi montate direct în tavan, fără a ocupa spațiu în tabloul de automatizare.

Controlul Iluminatului RGBW într-un Dormitor: Pentru a exemplifica modul de control al benzii LED RGBW într-un caz concret, să ne gândim la iluminatul din tavanul unui dormitor. Dacă alegem controllerul RGBW de la Zennio, vom monta controllerul într-o trapa de acces în tavan și vom aduce alimentarea din tabloul de automatizare pentru sursă și cablul KNX pentru comunicare.

Înainte de conectarea propriu-zisă, trebuie să calculăm puterea benzii LED. Să presupunem că banda LED are o putere de 14.4W/m, iar lungimea scafei în dormitor este de aproximativ 16m, astfel că puterea maximă a benzii în dormitor va fi de 230W. Verificăm și puterea maximă a controllerului (240W) și a sursei (300W), iar totul este în regulă. Dacă depășim puterea controllerului, va trebui să folosim un amplificator de semnal și o altă sursă, dimensionată corespunzător.

Control Manual și Automatizare: Pentru a controla culorile benzii LED RGBW în dormitor, putem folosi un multitouch de la Schneider Electric, care ne permite să accesăm pagina X pentru controlul iluminatului RGBW. Chiar dacă putem seta culorile manual, pentru o vizualizare mai detaliată, putem utiliza un touch cu afișaj sau o interfață de vizualizare pentru control de pe telefon.

În plus față de controlul manual, putem folosi iluminatul RGBW pentru diverse scenarii automate. De exemplu, în caz de alarmă de inundare, putem seta culoarea albastră și să primim o notificare, sau în caz de efracție, putem seta culoarea roșie și primi o notificare prealabilă. Putem chiar seta modul flashing pentru un avertisment vizual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Adresa

Strada Lalelelor 16B, Alba Iulia, 510217, Romania
Copyright © 2024 Smart Home Systems. Toate drepturile rezervate.
envelopeusercartphone-handsetcrossmenu