0
0,00 lei 0 elemente

Nu ai niciun produs în coș.

Log in

Configurarea rack-urilor pentru proiectele de automatizare Smart Home - Ghid Practic

iulie 27, 2023

Automatizarea profesională a unei case inteligente este o sarcină complexă, implicând cunoașterea mai multor domenii conexe. În acest context, compania noastră, SHS, se concentrează nu doar pe proiectare, programare și realizarea de tablouri electrice și de automatizare, ci și pe servicii complementare, cum ar fi proiectarea și realizarea lucrărilor de cablare structurată și curenti slabi.

În acest articol, vom explora modalitatea în care configurăm rack-urile pentru proiectele noastre de automatizare smart home și vom detalia echipamentele pasive și active pe care le folosim pentru a construi o rețea solidă și eficientă.

Alegerea Rack-ului Potrivit

Un aspect esențial în configurarea rack-ului îl reprezintă alegerea dimensiunilor adecvate, în funcție de complexitatea proiectului de curenti slabi. În general, utilizăm rack-uri montate pe perete, cu o lățime standard de 19 inch pentru instalarea echipamentelor rackabile. Înălțimea și adâncimea acestor rack-uri variază în funcție de necesități. De exemplu, pentru un apartament, un rack cu adâncimea de 45cm și înălțimea de 9 unități (U) este o opțiune potrivită. Fiecare unitate are o înălțime de 1,75 inch și este echipată cu 3 găuri sau prinderi pentru susținerea echipamentelor.

Patchpanelul Toolless - Organizarea Cablajului

După instalarea rack-ului și trecerea cablurilor de rețea în interiorul său, organizarea acestora devine esențială. Utilizăm tehnologia Toolless de la Schrack, care înlocuiește patchpanelul clasic cu un suport pentru mufe Toolless.

Acesta din urmă se montează în partea de sus a rack-ului, iar fiecare cablu de rețea din teren este mufat și conectat în suport

Switch-uri Gigabit - Inima Rețelei

Fiecare cablu de rețea conectat la patchpanel are nevoie de un switch pentru a permite comunicarea între dispozitivele din rețea. Utilizăm switch-uri gigabit, cu funcții de bază, deoarece proiectele rezidențiale nu necesită echipamente complexe cu funcții de management avansate. Amplasarea switch-ului sub patchpanel poate crea o impresie dezordonată, de aceea folosim un organizator de tip canal de cablu, care acoperă surplusul de cablu și contribuie la aspectul curat și profesional al rack-ului.

Culoarea în Rețea - Un Sistem de Identificare Simplu

Pentru a facilita identificarea dispozitivelor conectate în rețea, folosim patchcorduri de diferite culori. De exemplu, utilizăm cabluri albastre pentru rețea, roșii pentru acces point-uri și verzi pentru sistemul de automatizare. Această abordare simplifică depanarea și gestionarea rețelei, deoarece putem identifica ușor conexiunile doar privind culorile cablurilor.

Echipamente Wireless Ubiquiti Unifi - Rețea WiFi Avansată

În ceea ce privește rețeaua wireless, utilizăm Access Point-uri de la Ubiquiti, din gama Unifi, montate pe tavan. Aceste dispozitive avansate, compatibile cu tehnologia WiFi 6, oferă o acoperire excelentă și performanțe ridicate. În funcție de buget și necesități de acoperire, alegem varianta Lite, Long Range sau PRO din această gamă.

Routerul Ubiquiti Security Gateway - Securitate și Management Avansat

În ceea ce privește routerul, preferăm modelul Ubiquiti Security Gateway din gama Unifi. Acesta permite configurarea și managementul rețelei de la distanță, prin intermediul unei conexiuni securizate de tip VPN. Această funcționalitate ne ajută să oferim suport și mentenanță eficientă clienților noștri pentru sistemele de automatizare integrate.

În configurația rack-ului, trebuie să ținem cont de toate echipamentele ce pot apărea adițional, precum un UPS (Sursă neîntreruptă de alimentare) sau un NVR (Network Video Recorder) pentru sistemele de supraveghere video.

În concluzie, configurarea rack-urilor pentru proiectele de automatizare smart home este un proces complex, dar esențial pentru asigurarea unei rețele solide, eficiente și ușor de gestionat. Utilizarea echipamentelor potrivite și organizarea riguroasă a cablajului asigură o funcționare optimă și o experiență de utilizare de înaltă calitate pentru casele inteligente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Adresa

Strada Lalelelor 16B, Alba Iulia, 510217, Romania
Copyright © 2024 Smart Home Systems. Toate drepturile rezervate.
envelopeusercartphone-handsetcrossmenu