0
0,00 lei 0 elemente

Nu ai niciun produs în coș.

Log in

Automatizarea unei case - costuri și beneficii

iulie 16, 2023

Smart Home Systems, vă prezintă costurile implicate în automatizarea unei case. Cu o experiență vastă în realizarea de proiecte comerciale, rezidențiale și de apartamente, ne propunem să vă oferim o imagine clară asupra investiției necesare pentru a trăi într-o casă inteligentă complet automatizată.

Atunci când clienții vizitează showroom-ul nostru, sunt impresionați de beneficiile unui sistem de automatizare complet, dar inevitabil ajungem la partea sensibilă a discuției: costurile implicate într-o astfel de transformare a casei într-un mediu inteligent și conectat. Răspunsul este simplu: "depinde", iar costurile variază în funcție de următoarele aspecte:

 1. Numărul și complexitatea funcțiilor dorite. Sistemul de automatizare poate acoperi diverse aspecte, precum iluminatul (ON/OFF, reglare intensitate, RGBW), controlul temperaturii, sisteme de securitate și multe altele.
 2. Dimensiunea și amplasarea casei. O casă mică, cu un singur nivel, diferă semnificativ de o vilă cu 400 de metri pătrați, curte și anexe.
 3. Tipul de comutatoare dorite. Clasice sau tactile, Panouri tactile din plastic sau sticlă, Funcționalități suplimentare, precum citirea temperaturii și umidității.

Ultimul aspect de luat în considerare este complexitatea designului și a instalării sistemului de automatizare.

Să analizăm acum o ofertă recentă pe care am realizat-o pentru o casă de dimensiuni medii, cu un buget total de aproximativ 130.000 €. Aceasta are o suprafață utilă de 160 de metri pătrați și este compartimentată astfel: livingul, bucătăria și baia la parter, iar la etaj, trei dormitoare și două băi.

În următoarele configurații, vom detalia costurile și funcțiile incluse în sistemul de automatizare, precum și procentul reprezentat de acesta în bugetul total al proiectului.

Configurația de bază include funcțiile esențiale, fără de care automatizarea nu ar avea un sens practic. Acestea includ:

 1. Controlul temperaturii în fiecare zonă, precum livingul, bucătăria și dormitoarele de la etaj. Putem monitoriza și statusul ferestrelor prin intermediul contactelor magnetice. De exemplu, dacă deschidem o fereastră într-o cameră, termostatul va comuta automat în modul de protecție împotriva înghețului.
 2. Circuitele de iluminat vor fi de tip ON/OFF, cu până la 20 de circuite independente. Acestea pot crea scenarii controlate de panouri tactile. De asemenea, putem configura circuitele de iluminat arhitectural să funcționeze numai după apusul soarelui și până la miezul nopții, luând în considerare ora exactă a apusului în fiecare sezon.
 3. Panourile tactile, realizate din plastic, vor permite controlul iluminatului, a jaluzelelor, a sunetului, dar și citirea temperaturii și umidității. Funcțiile neutilizate în prezent pot fi programate ulterior, fără a necesita modificări majore ale instalației existente.
 4. Senzori de prezență în băi și în zonele comune. De exemplu, în baie, putem crea un sistem de iluminat care va activa doar iluminarea oglinzii dacă este după miezul nopții.
 5. Controlul garajului, al curții și al porților de acces. Va exista un buton cu funcție de sonerie, care ne va notifica atunci când cineva sună la ușă sau la poartă. De asemenea, putem vizualiza persoana care sună printr-una dintre camerele video conectate la rețeaua casei.
 6. Scenarii de sosire și plecare. Prin apăsarea de trei ori a panoului tactil de la intrare, sistemul va seta toate termostatele în modul economic și va opri iluminatul.
 7. Toate funcțiile pot fi controlate de la distanță, de oriunde în lume, folosind un smartphone sau o tabletă. Putem primi notificări personalizate.

Pachetul de automatizare va include și servicii de proiectare electrică, panouri de automatizare configurate cu echipamente inteligente, precum și consultanță și asistență pe tot parcursul proiectului.

Costurile unui astfel de sistem de automatizare profesional încep de la 5.000 € și pot ajunge până la 7.000 €, reprezentând aproximativ 4-5% din bugetul total al proiectului.

Continuăm cu configurația intermediară, care adaugă funcții suplimentare:

 1. Senzori de inundații și fum, care vor notifica utilizatorul în caz de alertă și vor activa anumite funcții programate în sistem.
 2. Senzori de prezență în fiecare cameră, care pot fi utilizați în sistemul de securitate al casei.
 3. Panourile tactile din plastic vor fi înlocuite cu unele din sticlă.
 4. Adăugăm control al jaluzelelor în fiecare cameră, integrat în panourile tactile.
 5. Înlocuim unele circuite ON/OFF cu circuite de reglare a intensității, permițând modificarea intensității luminii într-o gamă de la 0 la 100% în anumite zone.
 6. Controlul accesului, care ne permite deschiderea ușii cu ajutorul unui cod sau a unui tag NFC. De asemenea, clientul va putea adăuga și gestiona accesul altor persoane.

Pentru această configurație, prețul sistemului de automatizare va varia între 8.000 € și 10.000 €, reprezentând aproximativ 6-8% din bugetul total al proiectului.

Configurația completă adaugă și mai multe funcții:

 1. Spoturi inteligente și benzi LED RGBW, capabile să modifice atât culorile, cât și temperatura luminii, în funcție de momentul zilei și de nevoile utilizatorului.
 2. Sistem audio multi-room, care permite controlul sunetului în fiecare zonă a casei și poate fi gestionat de pe aceleași panouri tactile deja instalate. Se pot declanșa, de asemenea, alarme pe toate difuzoarele în caz de spargere.
 3. Stație meteo pentru controlul automat al poziției jaluzelelor în funcție de radiația solară și monitorizarea altor informații relevante.
 4. Controlul ventilației în funcție de umiditatea și nivelul de CO2 al clădirii.
 5. Monitorizarea consumului de energie.
 6. Funcții de irigare automată controlate de stația meteo. De exemplu, dacă a plouat în ultimele 24 de ore, irigarea nu va fi pornită automat.

Adăugarea tuturor acestor funcții va crește prețul sistemului de automatizare la peste 15.000 €, reprezentând peste 11% din bugetul total al proiectului.

Este important de menționat că decizia finală aparține clientului, care decide cât dorește să aloce pentru sistemul de automatizare din bugetul total al casei.

În încheiere, cunoașterea costurilor implicate în automatizarea unei case și înțelegerea beneficiilor unui astfel de sistem profesional sunt aspecte esențiale pentru cei interesați de transformarea locuinței într-un mediu inteligent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Adresa

Strada Lalelelor 16B, Alba Iulia, 510217, Romania
Copyright © 2024 Smart Home Systems. Toate drepturile rezervate.
envelopeusercartphone-handsetcrossmenu