La bază toate seriile de dispozitive KNX au aceeaşi structură care este independentă de modalitatea de comunicare dintre ele. Ele sunt alcătuite din:
Anumite dispozitive KNX vin cu modulul aplicaţiei şi cuplorul de bus fixate împreună, în timp ce pentru altele interconectarea este făcută de către electrician la locul execuţiei instalaţiei.
Cuplorul de bus este o componenta electronică cu microprocesor care face legătura între cablul de bus şi modulul aplicaţiei. Structura sa internă nu depinde de modul de instalare al dispozitivului.
Modulul aplicaţiei este construit pentru a îndeplini o funcţie anume: poate să conţină de la variatorul unui întrerupător până la releele şi terminalele unui actuator.
Software-ul aplicaţiei este obţinut de la producător şi importat în baza de date a software-ului de configurare, ETS. Ulterior, cu ajutorul lui se defineşte funcţionarea fiecărui dispozitiv din sistem.
Cele trei componente care formează dispozitivul complet trebuie sa provină de la acelaşi producător. Cu toate acestea, dispozitivele dintr-un sistem funcţionează împreună chiar dacă provin de la producători diferiţi.
În mod uzual, la cuploarele de bus este conectat un cablu torsadat simplu ce alimentează dispozitivul cu o tensiune de tip SELV(Safety Extra-Low Voltage). Nu are importanţă ordinea în care sunt conectate cuploarele de-a lungul bus-ului.
Există două moduri de conectare a dispozitivului la bus:
Pe una din feţele cuplorului de bus se afla un LED şi un buton de programare. Acestea sunt folosite în etapa de configurare pentru a atribui dispozitivului o adresă fizică.
Cele mai importante componente interne ale cuplorului de bus sunt modulul de transmisie şi microprocesorul. Modulul de transmisie face legătura între cablul de bus şi microprocesor şi este folosit pentru transferul bidirecţional al datelor. Microprocesorul este cel care dă inteligenţă dispozitivului şi are ca şi componentă importantă memoria, care este de trei feluri:
Modulul aplicaţiei conţine componentele electronice care dau dispozitivului caracterul de senzor sau de actuator. În funcţie de puterea consumată, modulul aplicaţiei poate fi alimentat prin interfaţa fizică externă a cuplorului de bus sau printr-o conexiune la o sursă de alimentare distinctă.
După configurare, cuplorul de bus verifică dacă modulul aplicaţiei şi software-ul aplicaţiei utilizează aceleaşi setări ale interfeţei fizice externe, iar dacă acest lucru nu se întâmplă, microprocesorul opreşte funcţionarea dispozitivului.
Software-ul aplicaţiei defineşte funcţionarea precisă a dispozitivului. Producătorul poate să furnizeze mai multe software-uri pentru acelaşi dispozitiv (de exemplu, acelaşi dispozitiv poate fi folosit pentru controlul iluminării sau pentru controlul jaluzelelor). Acest software trebuie obţinut de la producător, importat în baza de date a software-ului de configurare ETS şi folosit pentru setarea parametrilor necesari. Apoi întregul proiect este exportat şi înmânat electricianului care îl foloseşte la locul instalării pentru a da dispozitivelor funcţionalitatea finală.