Sistemele de control şi automatizare, cunoscute sub numele de „ Smart Home ” , au apărut şi s-au dezvoltat odată cu creşterea nevoilor şi cerinţelor proprietarilor de locuinţe. Datorită evoluției tehnologiei, instalaţiile electrice convenţionale sunt treptat înlocuite de sisteme interconectate capabile să analizeze diferiţi parametri ai unei clădiri şi să decidă realizarea unor acţiuni, atât într-un mod automat cât și controlate de către locatar.

 O definiţie cuprinzătoare a ceea ce înseamnă în mod real casele inteligente în momentul de faţă este următoarea:

Un sistem pentru case inteligente este un sistem integrat care operează şi gestionează toate echipamentele electrice dintr-o locuinţă cu scopul de a creşte confortul şi flexibilitatea, de a facilita un consum rational de energie, și de a îmbunătăţi comunicarea, siguranţa şi securitatea.

Avantajele unei case inteligente

 CONFORT

     Confortul într-o locuinţă poate fi asigurat din mai multe puncte de vedere. În primul rând, prin reducerea numărului de operaţiuni necesare realizării unei acţiuni, dorindu-se astfel o implicare cât mai redusă a utilizatorului. În acest scop, pot fi realizate aşa-numitele „scenarii”, care presupun modificarea mai multor elemente de ambianţă prin apăsarea unui singur buton. Confortul mai poate fi obţinut prin creşterea uşurinţei de utilizare a echipamentelor și prin crearea unor interfeţe simple.

FLEXIBILITATE

     Flexibilitatea poate fi pe termen lung şi se referă la adaptabilitatea sistemelor. Funcţia unui buton trebuie să poată fi schimbată uşor în orice moment şi instalarea unui dispozitiv care iniţial nu a fost prevăzut, să fie posibilă fără cabluri suplimentare.

     Flexibilitatea pe termen scurt se referă la posibilitatea de a modifica preferintele încărcate în sistem. Este utilă, în cazul în care se schimbă proprietarul și acesta dorește un alt mod de control a locuinţei.

SIGURANȚĂ

     Un astfel de sistem crește siguranța și securitatea într-o locuinţă deoarece aceasta se confruntă mereu cu posibilitatea apariţiei unor evenimente neprevăzute precum incendiu, inundaţie, scurgere de gaze, etc. În domeniul protecţiei la incendiu, o locuinţă din ziua de azi beneficiază, în cel mai bun caz, de existenţa unui detector de fum şi a unei alarme acustice.

     O casă inteligentă însă trebuie să fie capabilă să acţioneze în astfel de cazuri de urgenţă: să pornesca alarma acustică, să întrerupă alimentarea circuitelor electrice (care au fost programate a fi neimportante), să aprindă toate becurile care conduc spre căile de ieşire din locuinţă şi să ridice jaluzelele şi obloanele pentru a facilita evacuarea locatarilor.

REDUCEREA CONSUMULUI DE ENERGIE​

     Datorită creşterii nivelului poluării în mediul natural dar și a dorinței de reducere a facturilor privind consumul energiei electrice, sistemele inteligente pot fi și in acest context de ajutor. Este vorba atat despre stingerea becurilor dacă încăperile sunt goale cât și oprirea căldurii sau ventilaţiei dacă geamurile sunt deschise. De asemenea, în cazul în care consumul de electricitate se apropie de un maxim inacceptabil, echipamentele programate ca fiind neesenţiale din locuinţă pot fi oprite.

Funcțiile unei case inteligente

 O casă inteligenta integrată de SmartHomeSystems cuprinde următoarele funcții:

  • controlul iluminatului

  • controlul temperaturii și a ventilației

  • controlul jaluzelelor

  • controlul consumului de energie

  • controlul de la distanță folosind telefonul/tableta

  • controlul nivelului de CO2

  • scenarii

  • multimedia

  • securitate